subota, 3. rujna 2011.

Ivana Omazić

        Znam da se nasmijete kad čujete da je netko iz zemlje male kao što je Hrvatska napravio velike stvari u svjetskoj modi. Upravo radi takvih zaključaka Wannabe Magazine vam predstavlja Ivanu Omazić, djevojku koja je pokazala kako je kreativnost nešto nezaustavljivo, pogotovo nedefinirano zemljopisnim položajem.
Ivana Omazić za modu se zanimala od rane mladosti a u tome je bila ohrabrivana pri posjetima svojoj teti, engleskoj modnoj stilistici. Početkom rata 1991.godine, uspijeva se preseliti u Milano gdje se, na veliko oduševljenje, uspijeva upisati na prestižni Europski dizajnerski institut. Priliku u modnom svijetu pruža joj daje dizajner Romeo Gigli, a nedugo potom i velika Miuccia Prada. Njezina karijera u Pradi stasala je od asistentskog mjesta do toga da je postala odgovorna za ready-to-wear kolekcije. Kreacijama za brendove Prada Sport i Jil Sander zaslužuje mesto među velikim imenima modnog svijeta. Nakon sedam godina u talijanskoj modnoj kući Ivana je zaključila kako je došlo vrijeme za promjenu. Baš je tada i Celine bila u potrazi za novom suradnicom.
”Znala sam jedino da se radi o jednom od simbola Pariza. Kada sam stigla, pregledala sam sve arhive i upoznala Madame Celine”, izjavila je Ivana o počecima suradnje.
Svoju prvu kolekciju za Celine, Ivana Omazić je predstavila za sezonu proljeće/ljeto 2006. godine. Mišljenja su bila podijeljena. Neki modni kritičari su bili više nego oduševljeni, drugi manje, a neki su je čak prozvali i spasiteljicom tog brenda. Prije nego što je Ivana preuzela mjesto kreativne direktorice modne kuće Celine, na tom mjestu vladali su Michael Kors i Roberto Menichetti, tako da se od Ivane unaprijed očekivalo mnogo. Celine je unatoč njima trebala nekoga tko će nakon stalnih promjena dizajnera omogućiti modnoj kući veliki ”comeback”, jer se brend se sve više suočavao sa niskom prodajom i, po mnogima, neinovativnim dizajnom.

”Meni je jako bitno da se žena osjeća slobodno, da se može slobodno kretati i da je u isto vrijeme i ženstvena. Nikada vulgarna”,  komentirala je smjer u kojem ide u svom kreiranju. Predstavlja izvrsnu obuću, baziranu na varijacijama rimljanki i obojenim štiklama s punom petom, te Jazzy Boot čizame koje postižu izvrsnu prodaju, a ova iznimna dizajnerica postiže san i vraća Celine na sam modni vrh. Već na sljedećoj kolekciji surađuje sa nezamjenjivom Stellom McCartney koja je napravila dnevne kombinacije, idealne za svjetske poslovne žene, dok je Ivana ponudila senzualnije, elegantnije linije odjeće i suočava se sa ogromnim uspjehom. Kritičari na internet stranicama Voguea, Ivaninu liniju proglasili su najboljom, tvrdeći kako se na njoj vidi “da ju je kreirala žena”. Prema
njenim riječima, dobro odjevena žena treba izgledati lijepo, elegantno i opušteno u isto vrijeme.
Sa kolekcijom za jesen/zimu 2008./09 privlači svjetla reflektora, u modnom svijetu dugoočekivanoj, debitantskoj kolekciji Facchinettice za talijansku modnu kuću Valentino. Začinila ju je jedinstvenim kožnim avijatičarskim kapama koje se vežu ispod brade, a koje kolekciji daju potpuno novu dimenziju. Slijedeći viziju žene “buržujke koja je luda, smiješna i hirovita”, Omazić je dizajnirala jednu od svojih najhvaljenijih kolekcija.


Nakon tri godine Celine je najavila kako će na Ivanino mjesto doći poznata Phoebe Philo. Po Ivanima riječima  do prekida suradnje došlo je zbog profesionalnih, ali i privatnih razloga, a mnogi se nisu iznenadili tom odlukom. Naime javnom tajnom postaje priča o razlozima njenog odlaska iz tako joj drage Celine. Ivanina karijera se završava na izričito zahtjevanje glavne urednice američkog Vogua, ekscentrične Anne Wintour, koja je navodno vodila pravi mali modni rat protiv Ivane odlučna da na čelu Celinea vidi svoju sunarodnjakinju Phoebe Philo, što joj je  na kraju i pošlo za rukom.



”Zahvalila bih svima koji su dijelili sa mnom ove prekrasne tri godine”, dodala je. Iako je dobila fantastične kritike u svim francuskim medijima, napustila je LMVH, odbila brojne ponude iz drugih modnih kuća i odlučila  neko vrijeme posvetiti se sebi .
Pred povlačenje izjavila je: ”Ne. Više ne mogu i ne želim, sada ću se odmoriti.”


http://wannabemagazine.com/ivana-omazic/

3 komentara:

  1. Fenomenalan tekst! I pre nego sto sam procitala bilo sta, druga po redu slika mi se najvise svidela, tj. kolekcija za prolece/leto 2009! Kad se uporedi sa prethodnom stvarno semoze reci da je spasila brend! Dopadaju mi se i komadi iz kolekcije jesen/zima, svidja mi se animal momenat :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako volim Ivanu, izdvojila si odlicne dijelove kolekcija, bas mi se svidja :))

    OdgovoriIzbriši
  3. ona mi je sjajna i nedostaje
    vreme je za povratak :)

    OdgovoriIzbriši